Nieuws uit het district


5e Biljartmarathon voor Stichting EDUCURA Bij Ponderosa

 

In café de Ponderosa aan de Fluwelenbroekstraat in Bergen op Zoom is Biljartvereniging S.V.W gevestigd.

 

Deze vereniging organiseert om de twee jaar een 50-urige Biljartmarathon voor een goed doel.

 

Dit is altijd gekoppeld aan een doel waar kinderen centraal staan want bij S.V.W. vind men dat de jeugd de toekomst heeft en dan maakt het niet uit of men gezond is of lichamelijk beperkt .

 

Ze zijn inmiddels gestart met de voorbereidingen voor de a.s. marathon die vrijdagmiddag 27 oktober om 14.00 uur zal starten en 29 oktober zal eindigen .

 

50 uur zal er op 4 biljarts gespeeld worden door eigen leden en iedereen die een steentje bij dragen om deze marathon te doen slagen.

 

Verder  zal  het omlijst zijn door muziek, loterij, veilingen en demonstraties door een of meer bekende biljarters etc…..

 

Voor jong en oud de moeite waard om hieraan deel te nemen .

 

De vergunningen van de gemeente zijn binnen dus kan men bij S.V.W vol aan de slag.

 

Dit jaar heeft men gekozen voor de stichting EDUCURA.

 

Zij zijn gevestigd in Halsteren en de doelgroep bestaat grotendeels uit jeugdigen en jong- volwassenen met ontwikkelings-, gedrags- en/of psychiatrische problemen. De diverse commissies zijn al aan de slag om de 4  biljarts 50 bezet te krijgen.

 

Zo ook om sponsoren te vinden en de prijzentafel weer te vullen met maar liefst 1000 prijzen.

 

Men kan komen spelen voor € 7,50 per uur met een clubje onder elkaar of iemand uitdagen.

 

Of je nu Libre, driebanden, pan-biljarten of kastje wilt spelen, het is allemaal mogelijk.

 

Het doel is om een zo hoog mogelijk bedrag binnen te halen voor dit goede doel.

 

Men kan zelf kiezen op welk tijdstip men wilt spelen, overdag of slaap je slecht, kom dan gerust s' nachts langs.

 

Inschrijven is nu al mogelijk en daarvoor kan men terecht bij Café de Ponderosa aan de Fluwelenbroekstraat 47 in Bergen op Zoom.

 

Dit kan telefonisch 0164-230508, via de mail cafeponderosa@kpnmail.nl of rechtstreeks aan de bar. Sponsoren kunnen zich melden onder emailadres : rens330@hotmail.com.

 

Laten we er met zoveel mogelijk deelnemers weer een groot feest van maken net als bij vorige marathons, zodat we deze stichting met een leuk bedrag kunnen verrassen.

 

Via diverse media zult u constant op de hoogte worden gehouden.

 

Graag zien wij u met vrienden, kennissen of anderen die dit goede doel willen steunen terug op een van deze drie dagen. Want ook als U niet kunt of wilt biljarten er is ook genoeg te doen.

 


   'De vergrijzing slaat

          helaas toe'

DOOR TON HOPMANS (BN DE Stem)

BERGEN OP ZOOM.

De Koninklijke Nederlandse Biljart Bond (KNBB) heeft onlangs, tijdens de vrijwilligers dag in Nieuwegein, Ad Koolen in de schijnwerpers gezet. De 70-jarige Bergenaar werd benoemd tot erelid van de KNBB en kreeg de versierselen opgespeld door Jaap Labrujère, de voorzitter van de Sectie Carambole.

Koolen, die totaal verrast was, heeft een enorme staat van dienst bij de KNBB. Die begon in 1974 toen hij bestuurslid werd van het district Bergen op Zoom. Hij was daar in de loop der jaren wedstrijdleider, penningmeester, secretaris en waarnemend voorzitter. Ook was hij penningmeester van het district West-Brabant. Van het gewest Zuid-Nederland was hij voorzitter, penningmeester, wedstrijdleider en arbiter. Van 2000 tot 2008 was hij bestuurslid van de sectie Carambole en sinds 2012 is hij lid van de Bondsraad van de KNBB, het hoogste orgaan van de bond. Alsof dat allemaal nog niet genoeg was werd hij in 2013 lid van de Commissie Breedtesport van de KNBB en voorzitter van het gewest Zuid-Nederland.

Koolen is binnen de bond een duizendpoot die zoals hij zelf zegt 'moeilijk nee kan zeggen'. Op vrij jonge leeftijd maakte hij kennis met de biljartsport. ,,We woonden in België en elke zondag reden mijn ouders naar mijn oom Christ Koolen, de uitbater van café Bellevue aan de Antwerpsestraatweg, om te kaarten. Ik stond dan naast de biljarttafel op een stoofje om te kunnen biljarten." Toen Koolen later een baan kreeg bij Hotel de Gouden Leeuw in de Fortuinstraat is hij serieus met biljarten begonnen en werd hij lid van Willem III in Halsteren. Een hoogvlieger werd hij niet. Zijn moyenne ligt rond de 2.20. "Maar ik werd mooi wel in 2000 in Loon op Zand kampioen van Nederland in de vierde klasse libre", lacht hij.

Via Sjef van Tongeren van biljartvereniging Seveo kwam hij in 1974 in het bestuur van het district Bergen op Zoom. Nu, bijna 41 jaar later, is hij nog steeds op verschillende bestuurlijke fronten actief voor de bond. Hij schat dat hij daar ongeveer 12 uur per week mee bezig is. Biljarten doet hij tegenwoordig bij biljartvereniging Bellevue in het café waar zijn voor het eerst kennismaakte met de biljartsport. Koolen zegt zich wel zorgen te maken over de biljartsport. "De vergrijzing slaat toe. De jeugd toont totaal geen interesse. Landelijk heeft de KNBB nog geen honderd jeugdleden. We zien geen kans om de jeugd voor de biljartsport te interesseren."

Hij zelf zegt nog steeds enorm te kunnen genieten van een partij ankerkader, een van de vele biljartspellen. ,,Het is leuk om het spelletje te beheersen en met drie ballen punten te maken." Toch zegt hij zich meer bestuurder dan biljarter te voelen. In 2008 werd hij ridder in de Orde van Oranje Nassau. Een onderscheiding waar hij trots op is. Maar op het erelidmaatschap van de KNBB is hij nóg trotser.

Ad Koolen uit Bergen op Zoom is trots op zijn erelidmaatschap van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond. Biljarten doet hij al bijna heel zijn leven en hij geniet nog steeds enorm van het spelletje. 'Maar toch voel ik me meer bestuurder dan biljarter.'